luni, 1 august 2011

Buletin VHF/UHF nr.16

Asa cum am promis, revin cu mai multe informatii despre activitatea UUS din Iulie si August. Iulie, prin definitie e luna virfului de activitate in UUS. In aceasta luna se regasesc cele mai interesante deschideri de propagare si cele mai mari concursuri. Nici 2011 nu a facut exceptie de la regula, deschiderile E-sporadic facind deliciul amatorilor de Dx-uri pe UUS. In 50Mhz, numai cine nu a vrut nu a lucrat cite ceva. In fiecare zi banda a fost deschisa cel putin citeva ore si nu de putine ori s-au realizat legaturi la peste 4000km via Es multihop. In 144Mhz in medie o data la 2 zile a fost cite o deschidere Es, cine a avut timp sa stea pe linga statie s-a putut bucura de QSO-uri interesante in log. La mine anul 2011 e dedicat sporturilor dinamice asa ca "recolta" de DX-uri UUS a fost destul de slaba doar citeva statii EA, F, G si UA in 144MHz.
In 6m QSO-ul cel mai interesant a fost cu EX9T, entitate noua pentru subsemnatul.
La capitolul concursuri reusitele au fost peste asteptari. Campionatul international de uus al YO a adunat la start destul de multe statii YO(mai putine decit anul trecut), in ciuda vremii extrem de nefavorabile. Cei care au fost /P in locatii la peste 1000m au avut de indurat ploi, lapovita, vint puternic si pe timpul noptii temperaturi aproape de 0 grade C. Dar nu numai la noi a fost asa vreme si altii au suferit din cauza vremii,aici un filmulet cu echipa OM6A.
Multumesc YO2LZA pentru link!
Personal, am operat in cadrul echipei YO2KJJ(in concurs cu indicativ special YO2V)alaturi de YO2GL, YO2LZA, YO2LEA SI YO2BTL din KN06UG-Siria. Cu aceasta ocazie am testat un nou sistem de antene in 144MHz, realizat de YO2LZA, sistem ce s-a comportat foarte bine de-a lungul expeditiei. In 432 am beneficiat de un PA de peste 600w din pacate utilizabil doar pina la 200w din cauza caderii mari de tensiune pe cablul de peste 300m dar a fost bine si asa. In 23cm am avut parte de o surpriza neplacuta: din cauza transportului un condensator banal de 2pf si-a gasit momentul sa crape si asa am fost "vaduviti" de aportul finalului de 50w. Totusi,cu numai 2w la iesirea din transverter (in antena D-zeu stie cit a mai ajuns) si un Yagi cu 35 elemente am reusit 25QSO-uri ODX-ul fiind S50C la 531Km. Cu bune cu rele a fost o experienta placuta!
Zilele de 16-17 Iulie au adus un nou mare concurs mondial pe UUS, din pacate destul de putin mediatizat pe plaiurile noastre CQ WW VHF. In paralel cu acesta au fost si 2 concursuri internationale YO, dar din cauza slabei mediatizari a acestora, participarea a fost mai mult decit modesta, foarte putine statii YO in 144Mhz, ceva mai multe in 50MHz. In acest an concursurile s-au suprapus peste 9A Activity asa ca in ziua de 17 Iulie banda de 2m a fost destul de plina, in plus si propagarea ne-a facut o surpriza placuta cu citeva deschideri tropo excelente spre vestul Europei.
Asa dupa cum se stie virful de activitate MS e concentrat pe sfirsitul lui Iulie si August. Si in acest an in luna August se asteapta o crestere spectaculoasa a activitatii MS in special datorita roiului PERSEIDE. Potrivit IMO, maximul din 2011 este aşteptat să apară pe 13 august, între 01 şi 13:30 UTC, cu vârful probabil în jurul orei 06 UTC având valori ale ZHR=100 si peste 100.
Pentru Europa Centrală, conform estimarilor directiile favorizate sint: NE / SV dimineaţa şi primele ore ale după-amiezii şi NV / SE, în timpul orele de noapte. Pentru cel mai bun randament sint recomandate(Directii/ora UTC):
N / S: 8 - 11 şi 23 - 02
NE / SV: 8 - 13
E / V: 10 - 13 şi 20 - 23
NV / SE: 20 - 02
Informatiile au fost "spicuite" de pe www.mmmonvhf.de Bafta!
La capitolul concursuri luna August este mai saraca.In afara campionatului national de uus nu sint programate mari concursuri.Regulamentul integral al campionatului national se gaseste aici. ATENTIE!!!Incepind de anul trecut au fost modificate orele de desfasurare a etapelor de 1296MHz.
In primul weekend complet din August VHF CONTEST NOVI SAD ,de la 14:00 la 14:00UTC.
Control RS(T)+001+QTH locator. Loguri in format electronic .EDI in maxim 8 zile dupa concurs la yu7bpq@ptt.rs regulamentul integral in limba engleza aici.
Duminica 21 August de la ora 07 la 12 UTC 9A Activity Contest. Regulamentul integral in limba romana aici.
In 23 August de la ora 17 pina la ora 21 UTC 50MHz Cumulative Open Contest. Regulamentul integral in limba romana aici.
Daca nu sint concursuri multe, atunci sint expeditii!
Se afla in desfasurare ce-a mai asteptata expeditie a anului ST0R-Sudanul de Sud, expeditie prognozata sa fie activa pina in 10 August. Indicativul ST0R a fost auzit si lucrat si in 6m de catre statii din Europa.
Un calendar cu expediitiile lunii August ce vor activa si in UUS gasiti in buletinul saptaminal editat de OZ6OM.
La pagina lunii va recomand adresa urmatoare: http://www.qsl.net/pd2mey/ , adresa la care puteti gasi listele(frecventele) repetoarelor din Europa separat pe tari.
Daca aveti informatii interesante(utile) ce doriti sa fie inserate in cadrul buletinului, trimiteti un email cu ele la ukwnews @ gmail.com sau yo2ya @ yahoo.com .
Marius-YO2YA

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu