miercuri, 2 martie 2011

Buletin VHF/UHF nr.11

Dupa o lunga perioada de asteptare Soarele si-a descatusat energiile acumulate in ultimii ani.
Incepind din 10 februarie numarul de pete solare(grupuri de pete solare) e in continua crestere. In 14 februarie indexul fluxului solar a trecut de valoarea 100 ajungind pina la 125, in data de 18 Februarie, datorita activitatii grupului de pete botezat 1158, valoare nemaintilnita din Septembrie 2005.Ultima data cind a fost inregistrata valoarea 100 a fluxului a fost in ciclul solar 23 in luna Decembrie 2006. Pe fondul acestei cresteri, banda de 28Mhz s-a inviorat, aproape in fiecare zi fiind raportate QSO-uri intercontinentale.
Banda de 50Mhz a ramas insa tacuta, sa speram ca nu pentru multa vreme, doar traficul via MS a mai adus ceva “miscare” in aceasta banda.
Inceputul lunii Martie aduce o noua crestere a fluxului(peste 100) datorita activitatii grupului de pete solare 1164.
Cu toate ca lunile Februarie si Martie nu sint propice pentru traficul via MS, totusi acest mod ramine o varianta de a mai lucra cite un DX in 144 sau 50MHz. Pentru cei cu posibilitati tehnice, traficului via EME (Pamint Luna Pamint) este o varianta excelenta pentru imbunatatirea palmaresului de DX-uri in uus. Pentru incepatorii la EME, recomand stagiul de receptor, foarte important pentru a va obisnui cu programul, comenzile, setarile statiei(Doppler) si a vedea cum decurge o legatura. Pentru a fi la curent cu frecventele pe care se desfasoara qso-uri va recomand chat-ul EME a lui N0UK. Pagina poate fi acesata aici.
Nu uitati: modul JT65B este utilizat la EME si JT65A la TROPO!!!

Concursuri:
Luna Martie este o luna destul de “saraca” in concursuri de uus, totusi doresc sa va amintesc citeva dintre ele:
In zilele de 5-6 Martie de la 14 la 14UTC primul subregional IARU in benzile de la 144MHz pina la 10GHz si mai sus, daca exista echipament. E un bun prilej de a testa echipamentul revizuit/imbunatatit peste iarna. Logurile se inscriu la http://iaru.oevsv.at.
In zilele de 12-13 Martie 2011 de la 00 la 24UTC, 144 MHz si 10 GHz+up DUBUS-REF CW/SSB EME contest. Regulamentul in limba engleza aici.
In data de 20 Martie de la ora 07 la 12 UTC 9A Activity Contest. Regulamentul integral in limba romana aici.
In 22 martie de la ora 18 pina la ora 22 UTC 50MHz Cumulative Open Contest. Regulamentul integral in limba romana aici.
P.S. Sint acceptate si legaturile realizate via MS utilizind JT6M. In etapa din luna Februarie banda de 50MHz a fost destul de animata si s-au realizat destul de multe QSO-uri via MS.

Expeditii:
Sierra Leone, 9L Activitate intre 15Martie si 4 Aprilie in banda de 6m.Indicativul folosit 9L5MS 500w si antena 5elemente Tonna.

Crete, SV9 Willi-DJ7RJ va fi din nou activ in perioada 24Februarie-15Martiein benzile de la 160m la 6m in CW si SSB. QSL via homecall.

Revillagigedo Archipelago, XE4 Expeditie spaniola ce va activa de la 160m pina in banda de 6m.QSL direct via ED7DX.Mai multe informatii pe saitul expeditiei http://revillagigedo2011.com/.

Canary Isl., EA8. Heijo DJ1OJ, din nou isi petrece iarna in Teneriffe(pina in mijlocul lui Aprilie) .Activ cu indicativul EA8OM in CW,SSB si Digitale de la 80m pina la 6m.QSL via homecall(direct, birou sau LOTw).

In viitorul nu prea indepartat se anunta citeva expeditii deosebite in UUS Afganistan, Sudanul de sud si Sierra Leone. Fiti pregatiti!!!
Mai multe informatii despre expeditiile lunii Martie cu activitate si in uus in buletinul editat de OZ6OM.


Pagina lunii:
La adresa http://www.kr7rk.com/gobox.htm gasiti citeva idei interesante de realizare a unui sistem radio complet pentru lucru in portabil. Schite, desene si fotografii.

Daca aveti informatii interesante(utile) ce doriti sa fie inserate in cadrul buletinului, trimiteti un email cu ele la ukwnews @ gmail.com sau yo2lhd @ yahoo.com .

73 de YO2LHD-Marius

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu