miercuri, 12 ianuarie 2011

Buletin VHF/UHF nr.10

Buletin Vhf/Uhf nr. 10

Dupa perioada agitata a sarbatorilor, revin cu un nou numar al buletinului informativ dedicat UUS-ului.
Cu ceva ani in urma, vreo 15 HI,HI, in perioada debutului meu in uus exista mitul conform caruia in perioada de iarna UUS-ul intra in vacanta, dar activitatea din ultimii ani a demontat in totalitate acest mit. Luna Decembrie 2010 si Ianuarie 2011 au “dat de lucru” ukw-istilor. Ploile de meteoriti Geminide(Decembrie) si Quadrantide(Ianuarie) au dat posibilitatea realizarii multor qso-uri in MS. Printre multitudinea de prefixe auzite si/sau lucrate au fost si citeva „delicatese” 3A si LX, prefixe rare in uus.
Felicitari celor care au reusit qso-urile!
Pe linga ploile de meteoriti au fost semnalate si citeva deschideri Es de iarna, deschideri ce au permis realizarea unor legaturi interesante in perioada de iarna in 50 si 28MHz. Fluxul solar crescut la inceputul lui 2011, pina la valoarea 92, a generat o schimbare in bine a propagarii la nivelul undelor scurte si imediat banda de 28mhz a devenit animata.
Odata cu 3 Ianuarie 2011 am debutat si eu in traficul MS.Am reusit cu greu primul qso, in circa 55minute, dar odata intrat in mina cu greu am reusit sa ma indepartez de statie. Am fost placut impresionat de HAM-spiritul partenerilor de qso, care observind stingacia mea, mi-au transmis imediat pe internet sugestii pentru indreptarea acesteia. Multumesc mult!
De mare ajutor cu sfaturi utile a fost si Stelian-YO2BBT, pe care sper ca nu l-am stresat prea tare cu cererile mele, hi,hi, Stelian fiind si partenerul meu la qso-ul nr.2 in fsk441.Cum ziceam mai sus am primit de la partenerii de qso citeva indicatii pe care as dori sa vi le impartasesc si d-voastra pentru a nu mai intimpina aceleasi probleme:
1. In momentul in care doresti sa chemi o statie ce a lansat CQ, textul transmis va fi indicativul statiei indicativul personal si controlul, asta pentru economie de timp.
De ex. ON4KHG YO2LHD 26 26.
2. Mare atentie la cifra ce apare dupa CQ, ea reprezinta fecventa pe care asculta respectivul, deci „lucrati split”. De obicei se transmite CQ pe 144.370 si se asculta pe o frecventa preferata.
De ex CQ355 ON4KHG, statia asculta pe 144,355MHz.
3. Inainte de a incepe traficul MS e bina sa va faceti un cont pe chat-ul lui ON4KST, acolo se aduna oamenii, schimba informatii si stabilesc sked-uri.
4.Cititi de 2 ori ghidul de folosire al programului WSJT tradus in romana de catre YO6XK-Andrei. Ghidul il gasiti la http://www.radioamator.ro/misc/wsjt6-ghid-de-folosire-lb-romana.pdf .
De un real folos e si articolul publicat de catre Adrian-YO2NAA „Meteor Scatter pe unde scurte”.Acesta se gaseste la http://www.radioamator.ro/articole/view.php?id=448 .
5. Acordati putin mai multa atentie la setarea programului si la reglajul nivelelor de audio, conforn instructiunilor de utilizare a programului.
Astea fiind spuse/scrise bafta la trafic MS!!!
In ultimii 2 ani in rapoartele post contest a multor statii din vestul Europei apar cuvinte de lauda referitoare la densitatea de statii din YO prezente in banda, dar cautind dupa rezultatele statiilor YO in diverse concursuri internationale numarul celor din clasamente este foarte redus. Nu se trimit loguri la concursurile de anvergura mai mica!!!
Haideti sa schimbam acest lucru, in bine,chiar de la primele concursuri ale anului.
Incepind din Ianuarie debuteaza 2 concursuri gen maraton 1etapa/luna astfel:
In data de 16 Ianuarie 2011 prima etapa a concursului 9A Activity Contest intre orele 07-12UTC in benzile de 144, 432 si 1296MHz. Etapa lunii Februarie are loc in data de 20 Februarie. Regulamentul integral tradus in romana aici.
Rezultatele editiei 2010 se gasesc aici.
In data de 25 ianuarie 2011 are loc prima etapa a concursului The 50MHz Open - Cumulative Contest intre orele 18-22UTC in banda de 50MHz. Etapa din Februarie se desfasoara in data de 22 Februarie. Regulamentul tradus in romana aici. Rezultatele editiei 2010 se gasesc aici.


Citeva din expeditiile inceputului de an cu activitate si un UUS:
-Palau, T8 16-26 ianuarie 160-6m. QSL via JE1RXJ;
-Chile, CE 23.01-03.02 2011 activ in special in 6m locator FE34. Informatii aici.
-Sao Tomé & Principe, S9 Echipa germana, activa intre 3-17 Februarie, 160-6m. QSL via DL1RTL. Info aici.
Mai multe informatii despre expeditiile viitoare in buletinul lui OZ6OM.
Pagina lunii:
La adresa http://www.beaconspot.eu/beaconsg.php gasiti lista actualizata a balizelor radio de la 50MHz pina in banda de 76GHz.Se pot vizualiza pe fiecare banda sub forma de tabel sau harta, precum si ultimere raportari pe cluster a acestora.
Poate nu stiati! Prima legatura via Meteor Scatter in Europa a avut loc in 3 Mai 1958.OE6AP impreuna cu prietenii sai OE6RH, OE6TH si OE6HS au reusit prima legatura via MS cu SM6BTT.Cu 100w la emisie, 2x17elemente Yagi si E88CC in etajul de intrare al convertorului de receptie si in ciuda unei furtuni puternice in locatia lor de la munte 1623m au reusit QSO-ul. In locul tastaturii de astazi au folosit un mecanism realizat dintr-un motoras de strergator de parbriz modificat, cu viteza reglabila, ce antrena o placa de plexiglas cu fante (perforatii) codate pentru indicativ si control ce au actionat un contact ce manipula emitatorul. Informatie preluate din revista DUBUS 3/1984. Ce vremuri!!!

O arhiva cu buletinele uus aparute in YOHDANTENA gasiti la:
www.buletinukw.blogspot.com.
Daca aveti informatii interesante(utile) ce doriti sa fie inserate in cadrul buletinului, trimiteti un email cu ele la ukwnews @ gmail.com sau yo2lhd @ yahoo.com .

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu