miercuri, 18 mai 2011

Buletin VHF/UHF nr.14

Dupa luni bune de asteptare, spectacolul Esporadic a inceput. Aproape in fiecare zi din Mai au fost deschideri Es in 6m, dupa data de 15 au aparut si deschiderile in 2m, cei drept de scurta durata, dar aducatoare de qso-uri interesante. Pentru cei aflati la inceput de drum in UUS acum e momentul sa-si faca timp sa stea cu transceiverele calde. In 6m cu dotari relative modeste,50-100w si antena GP se pot realize qso-uri pina la 2500km fara prea mare efort. Pentru a strabate mai departe se pune problema unei antene directive cu 3 sau mai multi elementi. In 144Mhz, de asemenea, cu dotari modeste, 25w si antena GP, se pot realize citeva qso-uri la peste 1500km, dar e preferabil a utilizarea unei antene directive. Personal am reusit cu ani in urma qso-uri cu EA si F utilizind o antena 5/8lambda si 40w, dar a fost o singura data!
Si MS-ul a inregistrat un virf de activitate la inceputul lunii. Virful de activitate al roiului ETA-Aquariids s-a suprapus peste concursul Cupa Napoca. In timpul concursului pe perioade de ordinul orelor auzeam intre apeluri unul doua bursturi. Tot legat de concursul din 7-8 Mai, am observat aparitia unui numar mare de statii LZ, pe linga cele citeva stati cu traditie in traficul UUS.Propagarea in timpul concursului a fost buna spre excelenta, am reusit 6 QSO-uri la peste 800km,ODX 887km. Ore in sir, IK5ZWU/6 venea cu semnale S9 in KN16NH. Din pacate si de data asta foarte putine statii YO. Poate la anu’!
Activitatea solara a intrat intr-o usoara scadere, indicele fluxului solar a scazut sub 100, dar cum spune N2YO-Ciprian “Valoarea 100 a fluxului solar nu este una critica, ci mai degraba una psihologica. Soarele ne obisnuise in ultimele luni cu o panta ascendenta, avand valori ale fluxului solar mai mari decat 100, insa in ultimele 2-3 saptamani a revenit la din nou la valori foarte scazute. Aceasta este mai degraba o variatie temporara, insa ramane de vazut.”Informatii saptaminale despre activitatea solara si propagare puteti gasi si pe www.radioamator.ro la rubrica Dx-uri si propagare.

Luna Iunie aduce cu ea si multe concursuri in UUS.
In primul weekend,4-5 Iunie 2011 de la 14:00 la 14:00UTC are loc concursul FLOAREA de MINA. Regulamentul integral poate fi gasit aici. Atentie la controlul transmis, se da in continuare de la o banda la alta. Din pacate inca nu au aparut rezultatele editiei 2009 si 2010. Tot ca o bila neagra pentru organizatori,nu apare nici o adresa de email pentru trimiterea logurilor.

Tot in primul weekend se desfasoara si LZ DX VHF/UHF CONTEST. Regulamentul integral in limba engleza se gaseste la adresa http://www.bfra.org/files/VHF/VHFcontests2011_eng.pdf . Colegii nostrii din Bulgaria au reusit si realizarea unui "robot" care face verificarea incrucisata a logurilor inscrise.
La noi se incumeta cineva sa realizeze un asemenea robot???

Tot in 4-5 Iunie de la 14:00 la 14:00 HA VHF CONTEST.Regulamentul integral aici.

In weekendul 11-12 Iunie 2011 de la 14:00 la 14:00 utc are loc concursul international "CUPA SILVERFOX". Regulamentul integral aici.
O remarca legata de acest concurs: in timpul concursului, se poate lucra cu o statie atat in CW cat si in fone, pe fiecare banda, dar numai la o diferenta de 10 minute. Aceasta prevedere constituie o problema pentru programele de concurs care a doua legatura in aceeasi banda o considera dubla si o coteaza cu 0 puncte.

In al treilea weekend, 18-19 Iunie 2011 are loc concursul "MEMORIAL YO7VS" in banda de 50MHz. Regulamentul complet in continuare.
Scopul: comemorarea lui YO7VS, plecat dintre noi un martie 2008 si continuarea traditiei concursului “Oltenia Six Meters” printre initiatorii si promotorii caruia se numara si Dick, YO7VS
Data / ore: Concursul “Memorial YO7VS” (fost “Oltenia Six Meters”) – se va desfasura in paralel cu IARU-50 MHz- Contest (pentru anul 2011 in 18 - 19 iunie, intre orele 14 – 14 UTC)
Banda si modurile de lucru: Banda de 50 MHz in urmatoarele moduri: A1A, A3E, R3A, J3E si F3E (G3E)
cw 50,090 – 50,100 MHz
cw+ssb 50,100 – 50,500 MHz
toate modurile 50,500 – 52,000 MHz
fereastra pentru DX 50,110 – 50,130 MHz
Categorii: A - individual; B - echipe.
Controale: RS(T) + 001(serial crescator) + WW QTH locator.
Punctaj: 1 km = 1 punct.
Scor: Suma punctelor din legaturi.
Loguri: Numai in format .EDI la adresa: yo2max@yahoo.com, , in maxim 30 de zile dupa concurs.
Nota: Cu o statie se poate lucra o singura data, indiferent modul de lucru.
Pentru statiile straine este obligatorie o lista cu minim 3 QSO-uri cu statii romanesti (YO, YP, YQ, YR).
Recomandam utilizarea programelor:
LOGUUS scris de YO9CWY http://www.qsl.ro/yo9kpi/downloads.htm
MHR Log scris de DL5MHR http://www.radioamator.ro/contest/software/
VHFCtest scris de S53WW http://lea.hamradio.si/~s53ww/Vhfctest/vhfct.htm
TACLog scris de OZ2M http://rudius.net/oz2m/taclog/index.htm
Clasamente / premii: Clasamente separate pentru fiecare categorie. Primii trei clasati la fiecare categorie primesc diplome.
Statiile YO vor fi incluse in clasamentele generale ale categoriilor A si B, dar se va face si un clasament separat al acestora (categoria C, neoficiala), iar statiile clasate pe primele trei locuri vor primi diplome.
Se acorda cupa « Memorial YO7VS » statiei din concurs care obtine punctajul maxim.

Tot in acest weekend are loc si concursul "Constructorul de Masini".Regulamentul integral aici.

Duminica 19 Iunie de la ora 07 la 12 UTC 9A Activity Contest. Regulamentul integral in limba romana aici.

In 28 Iunie de la ora 17 pina la ora 21 UTC 50MHz Cumulative Open Contest. Regulamentul integral in limba romana aici.

Informatii despre expeditiile lunii Mai gasiti in buletinul editat de OZ6OM.

La pagina lunii va recomand http://www.i1wqrlinkradio.com de toate pentru toti radioamatorii. O adresa ce merita a fi salvata. Gasiti aici date constructive pentru antene, interfete, scheme de statii si modificari, informatii despre sateliti, etc.

Daca aveti informatii interesante(utile) ce doriti sa fie inserate in cadrul buletinului, trimiteti un email cu ele la ukwnews @ gmail.com sau yo2lhd @ yahoo.com .

73 de YO2LHD-Marius

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu